Multivitaminy a minerály – doplňky stravy

Proč potřebujeme potravní doplňky?

Bývaly doby, kdy bylo nutné lidi přesvědčovat, že potřebují doplňovat vitamíny a minerály. Dnes tomu již tak není. I když lidé pravděpodobně neznají přesná čísla, jsou si vědomi skutečnosti, že potraviny nabízené v supermarketech nemají tutéž nutriční hodnotu, jakou měly před 50 lety. Například:

  • Abyste získali stejné množství železa, které se nacházelo v jedné porci špenátu před 50 lety, potřebujete dnes v supermarketu koupit množství odpovídající 80 porcím.
  • Podle studie Rutgerovy univerzity se nutriční hodnota jednoho klasu obilí vypěstovaného v roce 1940 rovná nutriční hodnotě 19 klasů obilí vypěstovaných dnes.
  • V pšenici, kterou jíme dnes, není ani z poloviny tolik proteinů jako v pšenici, kterou jedli naši dědové.
  • Většina naší půdy je tak vyčerpaná, že úroda ZCELA závisí na chemických hnojivech. To znamená, že většina potravin, které konzumujeme, zcela postrádá jakékoli minerály potřebné k našemu přežití.
  • A tak dále a tak dále

Nemusíte zrovna být vědcem, abyste po krátkém zamyšlení přišli na to, co se stalo. Zaměnili jsme kvalitu za kvantitu. Není možné neustále zvyšovat výnosy a očekávat, že tímto procesem se půda nevyčerpá. To, o co jsme přišli, je kvalita našich potravin.

Podtrženo sečteno, žijete-li v kterékoli průmyslové zemi světa, musíme v zájmu zachování svého zdraví užívat potravinové doplňky. Snížíte tak riziko onemocnění rakovinou, srdečním onemocněním, různým druhům degenerativních onemocnění, zpomalíte proces stárnutí a chráníte se před infekcí.

 Jaké doplňky užívat?

Možná si myslíte, že užívat doplňky je velmi snadné. Ideální by byla jedna multivitaminová tableta denně, která by nahradila vše, co Vám chybí. Možná si myslíte, že stačí správně číst etiketu, nebo příbalový leták, ale není to bohužel tak jednoduché a vyvstává hned několik problémů:

  • Přírodní a syntetické vitamíny nejsou totéž
  • V přírodě se výživné látky-nutrienty nevyskytují samostatně; vyskytují se v molekulárních vazbách s dalšími četnými složkami. Naše buňky mají specifické receptory pro proteiny, na které jsou vitamíny navázány- nikoli receptory pro vitamíny samotné.

 

Vitamíny mohou být v podstatě klasifikovány jako čistě přírodní, neúplné přírodní, nebo syntetické.

 

Čistě přírodní vitamíny.

Téměř žádné vitamíny, které koupíte nejsou stoprocentně přírodní. Proč? Důvod je prostý-náklady. Přímé získávání vitamínů z potravin je velice nákladné a nad možnosti kupujících.

Například acerola-barbadoská třešeň, nejlepší zdroj vitamínu C, obsahuje pouze jedno procento vitamínu C (z celé váhy). Většina vitamínových doplňků, které uvádějí acerolu jako zdroj vitamínu C obsahují pouze malé procento vitamínu C z těchto třešní, zbytek je syntetický vitamín C.

Neúplné přírodní vitamíny

Tyto vitamíny jsou derivovány z rostlinných nebo živočišných zdrojů za použití extrakce rozpouštědlem, destilace, hydrolýzy nebo krystalizace  ale během procesu jejich získávání neprošly žádnou přeměnou ani chemickou úpravou. Analýzy nicméně odhalily skutečnost, že většina neúplných přírodních vitamínů obsahuje poměrně významné množství chemických zbytků, např. hexan, které jsou stopami procesu extrakce. Obsahují také celou řadu konzervantů a přídavných látek. Fascinující je, že žádná z těchto chemikálií není uvedena na obalu. Tam stojí pouze „Vitamin A“ nebo „Niacinamid“. Etikety NIKDY neuvádějí úplné informace.

Jakkoli neoptimální se neúplné přírodní vitamíny mohou jevit, jsou mnohem, mnohem kvalitnější než vitamíny syntetické.

Syntetické vitamíny

Syntetické vitamíny mohou pocházet buď z přírodních, nebo chemických zdrojů. Tyto vitamíny procházejí procesem „konverze“(přeměny), buď během procesu extrakce, nebo jako důsledek čistě chemické výroby. Syntetické vitamíny mají přinejlepším 50% účinnost ve srovnání s přírodními vitamíny a mohou v podstatě potlačovat schopnost těla absorbovat přírodní vitamíny.

Syntetické vitamíny lze snadno identifikovat podle označení „l“, které znamená, že jsou levotočivé (levorotary). Přírodní vitamíny nesou označení „d“, které znamená pravotočivá (dextrorotary). Naše tělo neumí například využít l formu vitamínu E, a tato l forma může dokonce zabránit d-formě vitamínu E proniknout do buněčných membrán.

Co vlastně kupujete

Mnohé komerční koncentráty vitamínů a minerálů jsou vyráběny synteticky velkými farmaceutickými firmami ze stejného výchozího materiálu, ze kterého vyrábějí svá léčiva (dehet, celulóza, ropné produkty, pomleté kamení, mušle, skořápky, kovy, odpadní hmoty a fekálie).

  • Vitamín D je většinou vyráběn z ozářeného oleje
  • Vitamín D je z velké části vedlejším produktem průmyslových chemických procesů
  • Niacinamid je vyráběn vařením sulfuru za přítomnosti azbestu
  • Kalcium pochází z větší části z těžby, nebo je získáván mletím starých kostí nebo skořápek ústřic

Dalším překvapením je, že označení bio, neznamená při označování potravinových doplňků totéž, co u potravin. U doplňků toto označení znamená, že molekula obsahuje alespoň jeden atom uhlíku (stejně jako v organické chemii). Jinými slovy, potravinový doplněk může nést označení 100% bio a vůbec nebýt přírodní.

Mnohé takzvané přírodní vitamíny jsou obohaceny syntetickými vitamíny pro zvýšení účinnosti nebo standardizaci množství v kapsli nebo dávce. Tato syntetika snadno rozpoznáte podle názvů jako: acetát, chlorid, hydrochlorid, nitrát, glukonát, draslík bitartrát, kyselina jantarová (succinum).

Větší problém

Moderní medicína odmítá definovat lidské tělo jako holistickou (tedy celostní, komplexní) entitu, ale spíše jako seskupení jednotlivých částí. Není překvapivé, že stejné paradigma je aplikováno i na výživu. Jinými slovy, moderní výživa je založena na konceptu, kde klíčové nutrienty mohou být identifikovány a izolovány. Realita je bohužel zcela jiná.

  • Před 15 lety byl velmi módní Vitamín C (kyselina askorbová). Po několika letech, kdy lidé hltali vitamín C, bylo náhle zjištěno, že tělo nedokáže kyselinu askorbovou dobře vstřebávat, pokud nejsou přítomny bioflavonoidy, hesperidin a rutin. Tak se vitamín C začal prodávat s bioflavonoidy, hesperidinem a rutinem. Pak se zjistilo, že vitamín C je špatně vstřebáván bez kalcia, tak se veškerý vitamín C začal prodávat s kalciem. Pozorný člověk si možná klade několik otázek:
  • Jaký byl po celá ta léta přínos užívání kyseliny askorbové?
  • Existoval celá ta léta nějaký zdroj vitamínu C, který obsahoval kyselinu askorbovou, bioflavonoidy i kalcium? Odpověď zní: samozřejmě!! Balíček pomerančů, balíček grepů nebo balíček barbadoských třešní acerola. Přírodní balíčky to všechno obsahují.
  • Před několika lety lidé „objevili“ Beta Karoten. Doplňky s Beta Karotenem byly všude. Tisk nám nejprve vnucoval preventivní účinky Beta Karotenu proti rakovině. Pak nám vnucovali studie, které dokazovaly, že tyto preventivní účinky nemá. Beta Karoten byl tedy zapomenut a objevil se další karotenoid lykopen. Lykopen zabraňoval rakovině prostaty. Pak tu byl lutein, také karotenoid, který zabraňuje makulární degeneraci. Pokud se ale opět obrátíme na přírodu, zjistíme, že příroda už všechny tyto látky namíchala v jediném komplexu. Například mořská řasa Dunaliella salina obsahuje všechny výše zmíněné karotenoidy a celou řadu dalších, např. Alfa Karoten nebo Zeaxanthin. Mrkev například obsahuje 400 různých karotenoidů a mnohé z nich jsou mnohem účinnější než Beta Karoten. Takže ještě jednou, přírodní balíčky obsahují všechno.

Mohl bych pokračovat dalšími příklady, vitamíny skupiny, nebo vitamínem E. Podtrženo sečteno však platí, že v přírodě se vitamíny nevyskytují izolovaně, existují v komplexních molekulárních vazbách.

Zde je má závěrečná myšlenka. Ačkoli je možné, že věda jednoho dne určí všechny klíčové nutrienty, které se v přírodě vyskytují, je absolutně nemožné, aby věda určila, jak spolu všechny tyto nutrienty vzájemně reagují a vzájemně posilují svou účinnost. Matematická pravděpodobnost je prostě příliš nízká. Nakonec zjistíme, že existují doslova tisíce nutrientů, které naše tělo potřebuje, aby zůstalo zdravé, a představa součinnosti všech těchto nutrientů je prostě astronomická. (Jak jsem již zmínil, jen v mrkvi samotné již bylo identifikováno asi 400 karotenoidů. Každý den jsou identifikovány nové fyto-chemikálie a každý den přibude na seznam zcela nový antioxidant.

Co dělat? Co dělat? Co dělat?

Otázkou tedy zůstává, jaký je nejlepší doplněk stravy (ideálně v jediné tabletě denně). Podívejme se na tuto otázku komplexního doplňku tak, že ji rozdělíme na tři kategorie: optimální, přijatelný a zcela nepřijatelný.

Zcela nepřijatelný

Doplňky vyrobené ze syntetických vitamínů nejsou přijatelné. I ty nejlepší jsou maximálně z 50% tak účinné jako přírodně vitamíny. V nejhorším případě mohou mít i škodlivé vedlejší účinky.

Téměř přijatelný

Najít v prodeji vysoce kvalitní potravní doplněk s vitamíny a minerály je možné. Takový přípravek obsahuje neúplné přírodní vitamíny a neobsahuje žádné syntetické vitamíny. Problémem těchto doplňků je, že nemohou být nikdy kompletní (neobsahují úplné vitamínové celky). Tento nedostatek je pak nutno vyvážit „megadávkami“ těchto doplňků.

Dobrý

Dobrou volbou je užívat vitamínové doplňky na bázi lidské stravy. Takové doplňky obsahují koncentrované formy pšeničných klíčků, jater, kvasnic apod.

Lepší

Další alternativou jsou tzv. Superfood formule, které obsahují chlorelu, zelený ječmen, květový pyl, spirulinu, mladou pšenici, řepu a další. Poskytují tak úplné množství vitamínů a minerálů. Celkové množství vitamínů a minerálů, které získáte, bude sice menší, ale bio dostupnost bude velice vysoká.

Buďte však velmi opatrní. Směsi Superfood jsou velmi drahé a výrobci své formule šidí přidáváním velkého množství stabilizovaných rýžových otrub a lecitinu.

Je také důležité, aby Váš Superfood doplněk byl dobrým zdrojem vitamínů B a vitamínu D. dlouhá léta se předpokládalo, že jedlé mořské řasy, spirulina a fermentovaná sója obsahují velké množství vitamínu B12. Neobsahují! To, co obsahují je obdoba B12, kterou naše tělo není schopno využít. Budete potřebovat jiný zdroj B12.

Nedávné studie prokázaly, že polovina populace trpí nedostatkem vitamínu D. Velkým překvapením bylo, že celá jedna třetina z nich vitamín D užívala v doplňcích. Přesvědčte se, že Váš Superfood obsahuje dostatečné množství vitamínu D a dopřejte svému tělu trochu sluníčka.

Nejlepší volba současnosti

V současné době jsou ty nejlepší potravní doplňky v zásadě „pěstovány“ za použití živých, biodynamických procesů. Výsledkem jsou komplexní bio-doplňky.

  • Tento typ potravinového doplňku není vyráběn chemicky. Je vytvářen pěstováním kvasinek (v některých případech probiotik) v prostředí, které lze přirovnat k husté, super výživné polévce. Finálním produktem je „živý“ komplex vitamínů a minerálů, který je tvořen vysoce uceleným a vzájemně propojeným systémem vitamínů, enzymů, minerálů, aktivních skupin bioflavonoidů, mikroproteinů, komplexních uhlohydrátů a bezpočtu jiných přírodních potravních prvků.

Přesněji, výsledný potravní doplněk je organická potravní „ matice“ skládající se z nedenaturovaných, ve vodě rozpustných nutrientů a mikronutrientů, které jsou molekulárně úzce spojených ve vysoce komplexní propojený systém lipoproteinů, glykoproteinů, fosfoproteinů, fosfolipidů, nukleoproteinů, mastných kyselin, komplexních uhlohydrátů, mnoha enzymů a koenzymů, biologicky aktivních skupin bioflavonoidů, molekul vody a mnoha dalších přírodních potravních prvků.

Nenechte se zmýlit. Tyto multi-vitamínové formule jsou naprosto odlišné od většiny ostatních doplňků, které jste kdy užívali. Takto vyrobené doplňky stravy jsou jednoduše tím nejprospěšnějším zdrojem vitamínů a minerálů a optimální zdroj výživy aniž bychom museli čelit problémům spojeným s nadměrným dávkováním u syntetických a neúplných přírodních vitamínů.

Energie v rovnováze

Existuje několik výrobců, které vyrábějí tento typ doplňků. Všechny vyrábějí vysoce kvalitní produkt, ale některé jsou lepší než jiné. Někteří producenti jsou schopni nabídnout energeticky vyvážený doplněk stravy. Používají k tomu energii, kterou lze vidět a na Kirlianových fotografiích (nebo fotografiích energetického pole).

Běžný „přírodní“ multivitamín

První obrázek ukazuje jeden z nejvíce prodávaných „přírodních“ multivitamínů na světě. Všimněte si, jak tabletka uprostřed vysílá tak málo energie, až je téměř nepostřehnutelná.

Nejlépe prodávaný multivitamín

Na druhém obrázku vidíme nejlépe prodávaný multivitamín v rámci celého potravinového koncentrátu. Zde vidíme, jak tabletka uprostřed vytváří malé, nevyrovnané energetické pole.

Biodynamicky vypěstovaný multivitamín

A konečně na třetím obrázku vidíme biodynamicky vypěstovanou, energeticky vyváženou tabletku vysílající tak silné a koherentní energetické pole, že doslova zakrývá tabletku ve svém středu. To je Vaše nejlepší volba mezi doplňky s multivitaminy a minerály.

Komentáře
  1. Miloslav Klimek napsal:

    A to hlavní mi ve vašem článku chybí, a sice které multivitamíny, od jaké firmy a pod jakým názvem jsou ty nejlepší?
    M.K.

    • Radan Gocal napsal:

      Dobrý den pane Klimku, možná se vám to bude zdát divné,ale tyto články nemají fungovat jako marketingový nástroj, nýbrž jak poradce pro klienty, aby své kroky ke zdraví dělali správně. Zdraví nelze ovlivnit jedním nebo 2 produkty, ale je to celá mozaika kroků, proto je nezbytné,aby každý člověk měl informace. Jak s nimi naloží, to je rozhodnutí každého člověka,
      ale bez informací neví.
      Nejlepším multivitamínem na světě je ravděpodobně Multiplex…připravován z rostlin fermentací, podle toho vypadá i jeho cena, ale pro lidi žijící v ČR je obsah vitamínů v denní dávce nedostatečný, souvisí s extrémně nekvalitními potravinami u nás. My používáme Two per day , vyrábí / ale nejsou syntetické/ firma Life exstenison, ale na světovém trhu je více kvalitních multivitaminů.

      Abyste mi více porozuměl, stáhněte si film. „Raději vidličky než nože“, ten film je základ, člověk se může odvrátit zády nebo začne jíst jinak. Pak samozřejmě mají kvalitní doplňky stravy velký význam, doplní kvalitu, pomáhají v detoxikaci atd.

      přeji vám hezký den

  2. Radan Gocal napsal:

    Dobrý den,
    nevím, neznám tyto výrobce. My používáe Two per day z Life exstension a ty patří do sklupiny extrahovány z přírodních zdrojů.

Napsat komentář: Miloslav Klimek Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *